Generaal Maczek Mermorial, Breda

Grenzend aan het Pools Militair Ereveld in Breda is het Generaal Maczek Memorial gerealiseerd. De opdracht was om integraal een paviljoen en expositie te ontwerpen, dat bovendien de verbinding zoekt met het bestaande ereveld.

Generaal Maczek en zijn militairen die omkwamen bij de bevrijding van Nederland en België liggen begraven op het Poolse Militair Ereveld te Breda.  Met de realisatie van het Generaal Maczek Memorial wordt 75 jaar na dato de erkenning en de waardering van de Poolse inzet alsnog geuit. 

Het memorial verteld de geschiedenis van de Poolse strijdkrachten in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het gebouw biedt plaats aan de permanente tentoonstelling van het Generaal Maczek Museum, een informatie- en documentatiecentrum, een ‘chambre de reflection’ en een auditorium.

Buiten ziet de bezoeker een enorme betonnen fotowand met beelden van de bevrijding door de Poolse troepen. Deze wand maakt deel uit van het paviljoen.

Op 29 oktober 2020 is het 76 jaar geleden dat voor Breda een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Met kengetal 076, een exclusief Bredaas jubileum.

Opdrachtgever:     Stichting Generaal Maczek Memorial
Architect:                Oomen Architecten
Aannemer:              Winters Bouw en Ontwikkeling