Distributiecentrum Lidl, Almere

Supermarktketen Lidl gaat in Almere een groot en duurzaam distributiecentrum bouwen.

Het zal straks 55.000m2 aan gebouw oppervlakte hebben die een duurzaam karakter heeft. Er komen 7.000 zonnepanelen op het dak, er zal geen aardgas worden gebruikt, alle verlichting is 100% led en het voldoet aan de hoogste BREAAm eisen; 5 sterren outstanding.

Lidl heeft gekozen voor deze locatie vanwege de centrale ligging in Nederland. Vanuit hier worden de filialen in Noord-Holland, Flevoland en een deel van Utrecht bevoorraad. Het biedt een werkgelegenheid voor 300 tot 350 mensen.

We verzorgen de engineering van het prefab betonskelet van de bovenbouw bestaande uit o.a. kolommen, balken, wanden en dockelementen.

Opdrachtgever:   PRECO BV
Architect:              FKG Architecten aan de Zaan
Aannemer :          Bouwbedrijf Vrolijk B.V.
 

Om dit te faciliteren wordt een DC van gigantische proporties gebouwd. De hal is 410 meter lang, 130 meter diep en 20 meter hoog. Daarbij wordt er ook nog een kantoor gebouwd van ruim 2400 m2 vloeroppervlak. De grote betonnen kolommen verzorgen stabiliteit van de hal, waardoor er geen windverbanden in de gevel benodigd zijn. De gevels kunnen daardoor optimaal benut worden met laad-docks. Van Boxsel Engineering is bij dit project betrokken als prefab beton engineer. Preco heeft alle prefab beton geleverd. Onderstaand een greep uit de geleverde elementen:

  • Kantoorwanden, Ca. 185 elementen, 1600 m2
  • Geïsoleerde gevelpanelen, ca. 530 elementen, ongeveer 3200 m2
  • Brandwanden, ca. 680 elementen, ongeveer 14500 m2
  • T- en P-docks, ca. 200 stuks
  • Kolommen, ca. 350 stuks, tot 20m hoog.
  • Betonbalken, ca. 50 stuks.

Als prefab engineer wordt je vaak relatief kort voor de start van bouw ingeschakeld. Hierdoor is het vaak een uitdaging om de volledige engineering en productie tijdig gereed te hebben. Zeker als het gaat om de hierboven genoemde aantallen. Door een zeer nauwe en prettige samenwerking met zowel leverancier (Preco) als aannemer (Vrolijk) is Van Boxsel Engineering erin geslaagd om dit voor elkaar te krijgen. Dit is niet in de laatste plaatst te danken aan onze locatie in India. Naast ons projectteam in Nederland, bestaande uit 3 personen, bood onze locatie in India de benodigde slagkracht om de ruim 1750 elementtekeningen te maken waarvan de elementen gemaakt zijn.

Ondertussen staat bijna het volledige casco van hal. Bouwbedrijf Vrolijk is druk bezig met de verdere afbouw van het pand. Onze taak als prefab engineer zit er daarbij ver op. We kijken terug op intensief, maar bevredigend traject, waar we samen met alle betrokken partijen een prachtig eindresultaat hebben bereikt.